1. Olabildiğince erken başlamalı: Beyaz Koza Özel Eğitim Okulu’nda eğitim 18.aydan itibaren her çocuk için düzenlenir.
2. Yoğun olmalı (en az 20 saat): Beyaz Koza Özel Eğitim Okulu’nda eğitim hafta içi her gün 6 saat,toplamda 30 saattir.
3. Gerektiği kadar birebir eğitime yer verilmelidir: Beyaz Koza Özel Eğitim Okulu’nda çocuğun ihtiyacı kadar bireysel eğitim verilir.
4. Kesintisiz olmalı: Beyaz Koza Özel Eğitim Okulu’nda dileyen veliler için hafta sonu da eğitim devam etmektedir.
5. Özel müfredat kullanılmalı: Beyaz Koza Özel Eğitim Okulu’nda MEB müfredatının yanı sıra ABA yöntemine uygun hazırlanmış ABBLS-R müfredatı takip edilir.
6. Çocuğun bireysel özellikleri dikkate alınmalı: Beyaz Koza Özel Eğitim Okulu’nda her çocuğun öğrenim sistemi, kas gelişimi,aile yapısı dikkate alınarak program hazırlanır.
7. Sistematik olmalı:
– Her beceri küçük parçalara bölünmeli Beyaz Koza Özel Eğitim Okulu’nda Ayrık Denemelerle Öğretim ve tersine Zincirleme en çok kullanılan metodlardır.
– Her beceri teker teker ve tekrar tekrar öğretilmeli Beyaz Koza Özel Eğitim Okulu’nda gün boyu öğrenilen her beceri farklı öğretmen ve ortamlarda tekrar edilir,bilginin kalıcılığı ve genellenmesi hedeflenir.
– Öğretilen parçaların birleştirilmesi için düzenlemeler yapılmalı Beyaz Koza Özel Eğitim Okulu’nda öğrenilen becerilerin başka becerilerle birleştirdiği multidisipliner bir yaklaşım uygulanır.
– Edinilen becerilerin genellemesi için ek öğretimler yapılmalı Beyaz Koza Özel Eğitim Okulu’nda sosyal faaliyetler ve mutfak atölyesi çalışmalarıyla özellikle günlük yaşam ve öz bakım becerilerinin genellenmesi hedeflenir.
KAYNAK: Prof.Dr. Gönül Kırcaali İftar,Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar ve Eğitimleri, Vize Yayınları,Ankara 2017